Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στις 2 Απριλίου, ημέρα γέννησης του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Καθιερώθηκε πριν από 50 χρόνια (1966), από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, με σκοπό να τονώσει την αγάπη για το διάβασμα και να στρέψει την προσοχή στα παιδικά βιβλία, σε μια προσπάθεια διεθνούς συνεργασίας για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.

Για το λόγο αυτό ο Δήμος Καβάλας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», το Νομικό Πρόσωπο «Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη – Προσχολική Αγωγή  Καβάλας» σε συνεργασία με το Σύλλογο Εικαστικών Τεχνών και Φιλότεχνων Καβάλας «Art Attack» θα πραγματοποιήσουν ένα εορταστικό διήμερο για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης μας.

Σας παρουσιάζουμε αναλυτικότερα το πρόγραμμα με τις δράσεις του εορταστικού διημέρου που θα λάβουν χώρα στο «Δημοτικό Κήπο»:

Πέμπτη 30 Μαρτίου – Ώρες 10:00-13:00

  • Γνωρίζουμε τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και τα παραμύθια του, μέσα από μία έκθεση τρισδιάστατων βιβλίων που κατασκευάστηκαν για τη συγκεκριμένη εκδήλωση και φιλοτεχνήθηκαν από τα μέλη του Συλλόγου Εικαστικών Τεχνών και Φιλότεχνων Καβάλας.
  • Αφήγηση και δραματοποίηση του Παραμυθιού με τίτλο «Το χαμογελάκι» της Αθηνάς Παναγιωτίδου. Θα συμμετέχει η ίδια η συγγραφέας και ο Ιορδάνης Καλαιτζίδης.
  • Φτιάχνω το δικό μου Παραμύθι με την καθοδήγηση των παιδαγωγών του Νομικού προσώπου και του Ιορδάνη Καλαιτζίδη.
  • Εικαστικό εργαστήρι κατασκευής σελιδοδεικτών.
  • Ζωγραφίζουμε το παραμύθι μας με την καθοδήγηση των παιδαγωγών του Νομικού Προσώπου.

Παρασκευή 31 Μαρτίου- Ώρες 10:00-13:00

  • Γνωρίζουμε τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και τα παραμύθια του, μέσα από μία έκθεση τρισδιάστατων βιβλίων που κατασκευάστηκαν για τη συγκεκριμένη εκδήλωση και φιλοτεχνήθηκαν από τα μέλη του Συλλόγου Εικαστικών Τεχνών και Φιλότεχνων Καβάλας.
  • Δραματοποίηση Παραμυθιού από  τους μαθητές της Ε΄Τάξης  του Δημοτικού Σχολείου Παληού Καβάλας.
  • Φτιάχνω το δικό μου παραμύθι με τα «ζάρια των παραμυθιών» και την καθοδήγηση των μελών της «Ομάδας Μελέτης, Διατήρησης και Διάδοσης του Λαϊκού Παραμυθιού και Παιχνιδιού» γνωστή σε όλους ως Παραμυθάδες.
  • Εικαστικό εργαστήρι κατασκευής σελιδοδεικτών.
  • Ζωγραφίζουμε το δικό μας παραμύθι με την καθοδήγηση των παιδαγωγών του Νομικού Προσώπου.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα λειτουργεί στο χώρο του Δημοτικού Κήπου μία «Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη». Οι ανταλλακτικές βιβλιοθήκες είναι όπως ακριβώς αναφέρονται, βιβλιοθήκες όπου όσα παιδιά  ενδιαφέρονται μπορούν να ανταλλάξουν τα βιβλία τους. Θα υπάρχει μία χειροποίητη κατασκευή σε ένα συγκεκριμένο σημείο της πλατείας όπου θα μπορούν να αφήσουν το βιβλίο που έχουν διαβάσει και να παίρνουν κάποιο άλλο που τους  ενδιαφέρει.

Κάθε ημερήσιο πρόγραμμα δράσης θα είναι χωρισμένο σε δύο ομάδες των  εκατό παιδιών (σύνολο διακόσια). Η πρώτη ομάδα θα αποτελείται από μαθητές των τριών πρώτων τάξεων των Δημοτικών Σχολείων ενώ η δεύτερη ομάδα από μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων και ο χρόνος δράσης της κάθε ομάδας θα έχει διάρκεια μιάμιση ώρα.

Τα Σχολεία που θα θελήσουν να συμμετέχουν στο παραπάνω εορταστικό διήμερο θα πρέπει μέχρι και τη Δευτέρα 27 Μαρτίου να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο τηλέφωνο 2510 222770 εσωτερικό 2 τις ακόλουθες ώρες και μέρες:

 Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή τις ώρες 9:00-15:00 και Τετάρτη τις ώρες 13:00-20:00

Είναι μία πρωτοβουλία που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην πόλη μας, με σκοπό να τονώσει την αγάπη για το διάβασμα και να στείλει σε όλα τα παιδιά το μήνυμα αγάπης για το βιβλίο.

Εορταστικό Διήμερο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: