Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και ο Σύλλογος Βιβλιοπωλών Καβάλας σας προσκαλούν  την Πέμπτη 25 Μαΐου και ώρα 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (4ος όροφος) στην παρουσίαση του τρίτου βιβλίου της μυθιστορηματικής τριλογίας του συγγραφέα και δημοσιογράφου
Βαγγέλη Παπαδόπουλου με τίτλο:

 «ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ»

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

  • Αικατερίνη Κακιλή , δημοσιογράφος
  • Κωνσταντίνος Βλαστάρης, εκπαιδευτικός – υποψ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
  • Την εκδήλωση θα συντονίσει η Αθηνά Παναγιωτίδου, παιδαγωγός & συγγραφέας.
    Αποσπάσματα θα αναγνώσουν μέλη της Θεατρικής Ομάδας «Θεάτρου Παίδευσις»:
    Μαρία–Μαριέλλα Κωνσταντινίδου, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής  και η Ελευθερία Λασκαρίδου, Νηπιαγωγός.

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος  είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος, μέλος της Ένωσης Συντακτών, (ΕΣΗΕΑ) και από τα πιο παλιά στελέχη της ΕΡΤ.

Εργάσθηκε ως ρεπόρτερ, συντάκτης γραφείου, αρχισυντάκτης, αρθρογράφος και διευθυντής  στις εφημερίδες και περιοδικά:

Ταχυδρόμος, Ελληνικός Βορράς, Ημερησία, Ελεύθερος Κόσμος, Απογευματινή, Ελεύθερη Ώρα, Ακρόπολη, Χώρα, Επίκαιρα, Πολιτικά Θέματα.

Ίδρυσε τις εφημερίδες και τα περιοδικά:

Ημερολόγιο, Δραμηνά, Σκύλος, Πειραϊκή, Επαρχιακοί Αντίλαλοι, Δημοσιογραφία, Πορτραίτα-βιογραφίες, Αλαρμ.

Εργάστηκε στα γραφεία τύπου:

Υπουργείου Εμπορίου, Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών, Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακών Εφημερίδων και μεγάλων εταιρειών και επιχειρήσεων.

Από τα πιο παλιά και έμπειρα στελέχη της ΕΡΤ δραστηριοποιήθηκε σχεδόν σε όλα τα δημοσιογραφικά της τμήματα ( ρεπόρτερ στα Χρονικά της ημέρας, ρεπόρτερ στην υπηρεσία Ενημέρωσης, συντάκτης δελτίων ειδήσεων, χρονογράφος, συντάκτης στη Φωνή της Ελλάδος για τον απόδημο ελληνισμό, ρεπόρτερ- συντάκτης στα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης, πολιτικός συντάκτης και σχολιαστής, αρχισυντάκτης της πρωινής ζώνης της τηλεόρασης της ΕΡΤ Ι )

Η τηλεοπτική του εκπομπή Ραντεβού το μεσημέρι πήρε το πρώτο βραβείο κοινού για την καλύτερη ενημερωτική εκπομπή το 1991, ενώ μπήκε αρκετές φορές στο τηλεοπτικό βαρόμετρο συγκεντρώνοντας  ποσοστό ρεκόρ τηλεθέασης 52%  που ως σήμερα δεν ξεπεράστηκε από κανένα ειδησεογραφικό ενημερωτικό μαγκαζίνο. Στην εκπομπή αυτή, για πρώτη φορά, καθιέρωσε από την κρατική τηλεόραση ξενόγλωσσα δελτία στην Αγγλική, Γαλλική και Γερμανική γλώσσα.

Το 1990  δημιούργησε για πρώτη φορά πρωινή  τηλεοπτική εκπομπή – πρόδρομο των σημερινών πρωινών- με τίτλο ΤΑ ΠΡΩΙΝΑ.

Την ίδια περίοδο εξόρμησε στην περιφέρεια με όλο το δυναμικό της ΕΡΤ και έβγαζε καθημερινά την εκπομπή του από κάθε πόλη και νησί σε απευθείας μετάδοση. Από Κόρινθο, Σάμο, Χίο, Λέσβο, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά, Κατερίνη κλπ.

Υπήρξε μοναδικός στην περιγραφή έκτακτων γεγονότων, υποδοχών, παρελάσεων, και μεγάλων εκδηλώσεων με ειδικό προσόν τη …φωνή του.

Ίδρυσε τον πρώτο επαρχιακό ραδιοφωνικό σταθμό με την άνθιση της ελεύθερης ραδιοφωνίας .

Εργάσθηκε, μετά την αποχώρηση του από την ΕΡΤ ,στους τηλεοπτικούς σταθμούς: Τηλεάστυ, Τ.V. Μακεδονία, Τ.V.Magic, Έξτρα, Κανάλι ΙΟ, ALTER, Κόντρα, Βlue Sky,στην εκπομπή < ΄Αρωμα Ελλάδος> για 24 περιφερειακά κανάλια της χώρας και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς 9,84 και <Ατλαντίς>.

Πενήντα χρόνια στο δημοσιογραφικό επάγγελμα γνώρισε πολλές επιφανείς προσωπικότητες, ορισμένες από τις οποίες τον συγκίνησαν και τράβηξαν το ενδιαφέρον του, ώστε να γράψει σύντομες βιογραφίες τους. Τελευταία έγραψε τη βιογραφία του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν.

Ταξίδεψε σχεδόν σ όλο τον κόσμο καλύπτοντας για την ΕΡΤ η για τις εφημερίδες στις οποίες εργάζονταν, μεγάλα γεγονότα  και δημοσιογραφικές αποστολές συνοδεύοντας την εκάστοτε πολιτική ηγεσία της Ελλάδος, όπως τον Κ. Καραμανλή στη Ν. Υόρκη και Ουάσιγκτον, τον Κων. Μητσοτάκη στη Βόννη, το Βελιγράδι τη Ρώμη, στο Μάαστριχτ, στην Αττάλεια, στα Εμιράτα του Κόλπου, στη Λευκωσία, στη Μόσχα και στις ΗΠΑ. Τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Πεκίνο, στη Βαρσοβία, στη Βουδαπέστη, στη Πράγα, στο Νταβός, στη Σόφια. Τον Χρ. Σαρτζετάκη στο Τόκιο και στην Πράγα. Τον Αντώνη Σαμαρά στο Τελ Αβίβ, στην Ιερουσαλήμ, στην Ιταλία, και στο Βουκουρέστι. Τον Ανδρέα Ζαΐμη  στην Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Τον Κάρολο Παπούλια και τη Μελίνα Μερκούρη στο Αργυρόκαστρο, τους Αγ. Σαράντα και στα Τίρανα.

Στα ταξίδια αυτά είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά  τον Τζίμη Κάρτερ, τον Τζωρτζ Μπους, τον Χέλμουτ Κολ, τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον Μπουλέντ Ετσεβίτ, τον Μακάριο, τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τον Κάρλο Πόντι, τον Τουργκούτ  Οζάλ, τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τον στρατηγό Γιαρουζέλσκι, τον Τοντόρ Ζίφκοφ, την Τανσού Τσιλέρ, τον Μεσούντ Γιλμάζ, τον Βατσλάβ Χάβελ κ.ά.

Δημοσιογραφικές αποστολές τον έφεραν στο Κάιρο για τη δολοφονία του Σαντάντ, στον πόλεμο του Κόλπου, στα γεγονότα του Ιράκ, στα γεγονότα της πτώσης του Αλία στην Αλβανία, σε συνόδους κορυφής στις Βρυξέλλες, στην υπογραφή της συμφωνίας του Μάαστριχτ, και στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας.

Στο χώρο της λογοτεχνίας  μπήκε το 1968 με τη δημοσίευση του διηγήματος «Μη φοβάσαι κουτέ τόλμησε…» το διήγημα αυτό μαζί με άλλα κυκλοφόρησε σε βιβλίο με τον ίδιο τίτλο το Ι988 και με το λογοτεχνικό του ψευδώνυμο Μάχη Γραικού…

Έκτοτε έγραψε μυθιστορήματα, δοκίμια χρονογραφήματα και θεατρικά έργα ένα από τα οποία, το θρησκευτικό δράμα «Λυδία» , ανέβηκε σε υπαίθρια και αρχαία θέατρα της χώρας.

Τελευταία κυκλοφόρησε η τριλογία του «ΠΟΡΕΙΑ» με πρώτο βιβλίο το : «Αίμα σπέρμα ψέμα»  δεύτερο βιβλίο  το: «Έρωτας στα χρόνια της κρίσης» και τρίτο τον «Οδοστρωτήρα».

Στο έργο περιγράφονται οι ζωές των ανθρώπων βγαλμένες από τα τρία γενετήσια

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο ,γνώρισε και μίλησε με χιλιάδες ανθρώπους διαφόρων χωρών ,μελέτησε τη ζωή και τον πολιτισμό τους, χωρίς να γνωρίζει καμιά ξένη γλώσσα , εκτός από τα ελληνικά, τα οποία προσπαθεί να τα μάθει καλύτερα και να μπορεί  εκφέρει σωστά τον προφορικό λόγο.

Σπούδασε καλές τέχνες, οργάνωσε 8 εκθέσεις ζωγραφικής, στην Αθήνα και σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις και εικονογράφησε μια εκκλησία.

Το 1976 ίδρυσε  την «Παύλειο Εταιρεία Ιστορικών Μελετών» με στόχο να αναδείξει τους Φιλίππους σε  οικουμενικό κέντρο Ορθοδοξίας  και Πολιτισμού, αφού εκεί ιδρύθηκε η πρώτη χριστιανική εκκλησία σε ευρωπαϊκό έδαφος και βαφτίστηκε η πρώτη ευρωπαία χριστιανή , η Λυδία. Για τον σκοπό αυτό διοργάνωσε 4 διεθνείς συναντήσεις  στην οποία συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες της επιστήμης, της ιστορίας και τις θεολογίας,  από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και εκπρόσωποι της Πολιτείας και του ΟΗΕ.

Ως νομαρχιακός σύμβουλος Αθηνών (2006-2010) πέρασε πρόταση στο νομαρχιακό συμβούλιο για την ανάδειξη της Πνύκας σε παγκόσμιο κέντρο Δημοκρατίας, με στόχο να γίνει μόνιμος θεσμός και για δυο  χρόνια πραγματοποιήθηκαν σχετικές διεθνείς συναντήσεις.

 

Ο «Οδοστρωτήρας» είναι το τρίτο μυθιστόρημα της τριλογίας «ΠΟΡΕΙΑ» με πρώτο βιβλίο το : «Αίμα σπέρμα ψέμα» και δεύτερο βιβλίο  το: «Έρωτας στα χρόνια της κρίσης». Στο έργο περιγράφονται οι ζωές των ανθρώπων βγαλμένες από τα τρία γενετήσια υλικά: το αίμα, το σπέρμα και το ψέμα! Το αίμα του Κάιν, το σπέρμα του Αυνάν και το ψέμα της Εύας… Στο πρώτο βιβλίο ξεκινάει η ζωή των ηρώων από την παιδική τους ηλικία, τους πρώτους έρωτες στη μικρή πολιτεία, ανάμεσα στις μνήμες του παρελθόντος και της ιστορίας, τις τραυματικές βιωματικές εμπειρίες του παρόντος και τις ελπίδες και τα οράματα για μια καλύτερη ζωή. Τα συναισθήματα της χαράς και της λύπης, της δυστυχίας και της ευτυχίας, εμπλέκονται στον έρωτα με τα απρόοπτα της καθημερινότητας, κονταροχτυπιούνται με τη μοίρα και στιγματίζονται από το θάνατο. Στο δεύτερο βιβλίο συνεχίζεται η ζωή των πρωταγωνιστών μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης  και δημιουργείται μια ιστορία πάθους και έρωτα ανάμεσα στον πρωταγωνιστή  και σε γυναίκα που έχει τα μισά του χρόνια… Μέσα από τις ιστορίες των ηρώων παρουσιάζεται και η ιστορία της χώρας με τα γεγονότα κάθε εποχής από το 1922 ως σήμερα. Η ιστορία ολοκληρώνεται στο τρίτο βιβλίο, όπου ο συγγραφέας κάνει αναφορές στα ζωτικά προβλήματα του ανθρώπου, στον θάνατο, στον έρωτα, στη θρησκεία, στη φιλοσοφία και στη δημοκρατία, στον πολιτισμό, στα ήθη και στα έθιμα, στις αγωνίες και τους προβληματισμούς της κάθε συνείδησης, στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον της Ελλάδος και τερματίζει τη μυθοπλασία των ηρώων του μυθιστορήματος.

 

Παρουσίαση του Βιβλίου του Βαγγέλη Παπαδόπουλου με τίτλο: «ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ»

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: