Η Θασιακή Ένωση Καβάλας και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός»
σας προσκαλούν στη διάλεξη που θα δώσει ο κύριος Ματθαίος Κουτσομάνης ,
αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης,
με θέμα: «Πλωτινόπολη: Το χρονικό της αρχαιολογικής έρευνας».

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων(4ος όροφος) της Δημοτικής Βιβλιοθήκης
την Τέτάρτη 1 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 18:30.

 

Λίγα λόγια για τη Ρωμαϊκή Πλωτινόπολη…

Νοτιοανατολικά του Διδυμοτείχου , στην «Αγία Πέτρα», τον οχυρό λόφο, τοποθετείται η ρωμαϊκή Πλωτινόπολη. Ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Τραϊανό, προς τιμήν της συζύγου του Πλωτίνης, και έκτοτε αποτέλεσε οικονομικό και εκκλησιαστικό κέντρο μέχρι και το Βυζάντιο.

Οι ανασκαφές στην Πλωτινόπολη έχουν φέρει στην επιφάνεια ένα οικοδομικό συγκρότημα που θα πρέπει να ήταν πολυτελής οικία κάποιου άρχοντα της Πλωτινόπολης ή δημόσιο κτήριο, για παράδειγμα λουτρά. Διαθέτει ψηφιδωτό δάπεδο, διακοσμημένο με περίτεχνα μοτίβα, ενώ έχουν ανακαλυφθεί και δύο τοίχοι μιας από τις αίθουσες που σύμφωνα με την έρευνα, ήταν διακοσμημένοι με κόκκινα, κίτρινα, πράσινα και λευκά επιχρίσματα και ανάγλυφα ιωνικά κομμάτια. Ο χώρος διέθετε τουλάχιστον δύο εισόδους.

Το 1965 με τυχαία ανακάλυψη στην Πλωτινόπολη, ήρθε στο φως η χρυσή προτομή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτίμιου.

Το πιο εντυπωσιακό από τα ανασκαφικά αποτελέσματα στην Πλωτινόπολη ήταν η ανακάλυψη ενός πηγαδιού, πολύ προσεκτικά και επιμελώς κατασκευασμένου που το βάθος του είναι μεγαλύτερο από τα 11 μέτρα. Συνδέεται με γειτονικό θάλαμο, ενώ απέξω έχουν ανακαλυφθεί τμήματα αγωγών. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι επρόκειτο για το κεντρικό σύστημα ύδρευσης της πόλης.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

 

«Πλωτινόπολη: Το χρονικό της αρχαιολογικής έρευνας»

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: