Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Καβάλας σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Τάσου Χατζηαναστασίου με τίτλο:

«Αντάρτες και Καπετάνιοι: Η εθνική αντίσταση κατά της βουλγραρικής κατοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης 1942-1944».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου και ώρα 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Κυριάκος Λυκουρίνος, Ιστορικός
Κοσμάς Χαρπαντίδης, Δικηγόρος & Συγγραφέας.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δημήτρης Κουγιουμτζόγλου, φιλόλογος και μέλος του Συνδέσμου Φιλολόγων Καβάλας.

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα…

Ο Τάσος Χατζηαναστασίου Δρ Νεότερης Ιστορίας-Εκπαιδευτικός, γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου το 1965. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Κρήτης (2000-2002: Διδακτική Άσκηση), Παλέρμου (2002-2005: Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμό) και Κύπρου (2008-2009: Νεότερη Ιστορία). Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται βιβλία ιστορικά και παιδαγωγικά καθώς και ένα μυθιστόρημα. Επίσης, δεκάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις κυρίως ιστορικές με κύρια ενδιαφέροντα στην Ιστορία της Κατοχής στη Μακεδονία και τη Θράκη, το Κυπριακό και τα Βαλκάνια, αλλά και παιδαγωγικές, πάνω στο περιεχόμενο και τη διδακτική των φιλολογικών μαθημάτων. Το βιβλίο που συνέγραψε με τον Δημήτρη Πασχαλίδη, Τα γεγονότα της Δράμας, Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 1941 (Δράμα 2003), βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2004 ενώ το 2017 ανακηρύχτηκε επίτιμος Δημότης Δράμας για την επιστημονική του προσφορά ως Ιστορικός. Ζει και εργάζεται στο Ναύπλιο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο…

Το παρόν βιβλίο έχει ήδη αποτελέσει έργο αναφοράς για πολλές επιστημονικές μελέτες που ακολούθησαν στη συνέχεια, για την επιστημονική του εγκυρότητα και την ισχυρή τεκμηρίωσή του σε αδημοσίευτες αρχειακές πηγές ελληνικές, βουλγαρικές, αμερικανικές, γερμανικές, βρετανικές), στο σύνολο της διαθέσιμης βιβλιογραφίας, αλλά και σε δεκάδες προφορικές μαρτυρίες ζώντων πρωταγωνιστών και μαρτύρων των γεγονότων. Επομένως, κρίθηκε απαραίτητη η επανέκδοσή του σε αναθεωρημένη μορφή. Κεντρικό θέμα του βιβλίου αποτελεί η καταγραφή και ερμηνεία των γεγονότων που αφορούν την ένοπλη δράση των ελληνικών αντιστασιακών ομάδων εναντίον της βουλγαρικής κατοχής του 1941-1944 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, που ακόμη παραμένει σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό. Παρακολουθούμε τη διαδικασία συγκρότησης των αρχικά ανεξάρτητων και ασύνδετων μεταξύ τους ένοπλων ομάδων σε αντιστασιακό κίνημα από το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ που το φθινόπωρο του 1943 ενισχύεται από το Γενικό Συμμαχικό Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής. Στη συνέχεια, επιχειρείται η παρουσίαση των γεγονότων και η ερμηνεία της σύγκρουσης του ΕΛΑΣ με τις ανεξάρτητες ομάδες της περιοχής, που αποτελούνται κυρίως από τουρκόφωνους Ποντίους. Η σύγκρουση θα οδηγήσει στη συγκρότηση ξεχωριστής αντιστασιακής οργάνωσης από τους λεγόμενους εθνικιστές αντάρτες υπό την αρχηγία του Αντώνη Φωστηρίδη, γνωστότερου ως Αντών-τσαους. Οι εθνικιστές αντάρτες θα αποσπάσουν τον Βρετανό Ταγματάρχη Μίλερ, Αρχηγό της Συμμαχικής Στρατιωτικής Αποστολής από τον ΕΛΑΣ θέτοντας τις υπηρεσίες τους στο Γενικό Συμμαχικό Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής. Έχουμε έτσι το φαινόμενο δύο παράλληλων ανταγωνιστικών οργανώσεων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Εξετάζονται επίσης οι γενικότερες πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις που φωτίζουν καλύτερα τις επιλογές των πρωταγωνιστών (εθνικιστών, ΕΛΑΣ και Βρετανών) στο τοπικό επίπεδο. Εξετάζονται ακόμη οι διεθνείς εξελίξεις και οι διπλωματικές διεργασίες που οδήγησαν στον τερματισμό της Κατοχής και την οριστική αποχώρηση των βουλγαρικών στρατευμάτων από τα ελληνικά εδάφη. Με αυτή την έννοια, το παρόν βιβλίο αποτελεί και μία πραγματεία που ξεπερνά το τοπικό ενδιαφέρον και αφορά συνολικά τη μελέτη και ερμηνεία του φαινομένου της Εθνικής Αντίστασης.

 

Παρουσίαση Βιλίου

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: