Το 1995 η UNESCO καθιέρωσε την 23 Απριλίου ως ημερομηνία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας τιμώντας τη μεγάλη αυτή γιορτή βιβλίου, θα φορέσει τα γιορτινά της και θα πραγματοποιήσει μια ξεχωριστή εκδήλωση αφιερωμένη στον βραβευμένο και πολυμεταφρασμένο Έλληνα συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό.

Η πρόσφατη επανέκδοση του πρώτου του βιβλίου με τίτλο «Τα σιλό» από τις εκδόσεις Gutenberg θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά, παρουσία του συγγραφέα, στη γενέτειρα πόλη του και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη που, από το Σεπτέμβρη του 2012,  φέρει το όνομά του.

«Τα σιλό»  είναι το πρώτο μυθιστόρημα που γράφει ο Βασιλικός το 1949, σε ηλικία μόλις 15 ετών, και φέρει έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία.

 1941-1944. Μακεδονία υπό Βουλγαρική Κατοχή. Οι κατακτητές σχεδιάζουν να ανατινάξουν τον αλευρόμυλο της Καβάλας, για να υποχρεώσουν τους Έλληνες να εισαγάγουν σιτηρά από τη Βουλγαρία. Παράλληλα, ο Τσανοπέφ, Διοικητής του Βουλγαρικού Στρατού στην πόλη, εποφθαλμιά την έφηβη Βενούλα, κόρη του μπαρμπα-Λια και της Μαλβίνας. Όμως, ο μπάρμπα-Λιας επιχειρεί με ανορθόδοξο τρόπο να φυγαδεύσει την κόρη του και να αποτρέψει την ανατίναξη του Μύλου. Θα τα καταφέρει;

«Για να γράψει κάποιος πρέπει να έχει ένα έλλειμμα ή ένα τραύμα που προσπαθεί να το αντιμετωπίσει δια της γραφής. Για μένα ήταν η Κατοχή. Μικρό παιδί είχαμε φύγει με την οικογένειά μου από την Καβάλα και πήγαμε στη Θεσσαλονίκη γιατί φοβόμασταν τους Βουλγάρους -που είχαν βλέψεις για την πόλη της Καβάλας- ότι θα «καθάριζαν» τους «προύχοντες», βλέπετε, ο πατέρας μου ήταν βουλευτής του Βενιζέλου» (Βασίλης Βασιλικός, 2011).

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο, που αφορά την πτώση των Μύλων, του Καβαλιώτη καλλιτέχνη Θέμη Κελέκη κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου.

Ο Βασίλης Βασιλικός στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: