Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός και οι εκδόσεις Gutenberg σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του βραβευμένου Έλληνα συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού με τίτλο:

«Τα σιλό»

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου τη Δευτέρα 23 Απριλίου 2018 και ώρα 19:30
 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Την εκδήλωση θα χαιρετήσει η κ. Δήμητρα Τσανάκα, Δήμαρχος Καβάλας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Διαμαντής Αξιώτης, συγγραφέας,
  • Κωνσταντίνος Βλαστάρης, εκπαιδευτικός – υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Αποσπάσματα θα αναγνώσει ο ηθοποιός Δημήτριος Κοντός.

 

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

Ο Βασίλης Βασιλικός του Νικολάου γεννήθηκε στην Καβάλα στις 18 Νοεμβρίου 1934. Σπουδές: Λύκειο Καρυωτάκη (Καβάλα), Σχολή Βαλαγιάννη, Αμερικάνικο Κολέγιο Ανατόλια (Θεσσαλονίκη), Νομική Σχολή (ΑΠΘ), Yale University – Drama School, SRT – School of Radio and Television (Νέα Υόρκη) για τηλεσκηνοθεσία. Bοηθός σκηνοθέτη σε ξένες παραγωγές, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, σεναριογράφος, επιμελητής (Dr) σεναρίων, εισηγητής σεναρίων στην Arte (1990-1993), ερασιτέχνης ηθοποιός, δημοσιογράφος, συγγραφέας, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στην ΕΡΤ-1 (1981-1984), Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων (1994-1996), Πρέσβης εκ προσωπικοτήτων της Ελλάδας στην Ουνέσκο (1996-2004), Πρόεδρος της Εταιρίας Συγγραφέων (2001-2005). Τιμητικές διακρίσεις: Βραβείο των «12» (1961, για την τριλογία «Το φύλλο. Το πηγάδι. Τ’ αγγέλιασμα»), Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (1980, για το «Τελευταίο Αντίο») το οποίο δεν αποδέχθηκε, Διεθνές βραβείο Meditteraneo (1970). Επίτιμος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών στην έδρα της Φιλολογίας, Ταξιάρχης Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας (1984), Μέλος του Διεθνούς Κοινοβουλίου των Συγγραφέων με έδρα το Στρασβούργο, Μέλος του Δ.Σ. των Γάλλων συγγραφέων (Maison des Ecrivains. Γαλλία, 1990-1993). Είναι ο πιο πολυμεταφρασμένος Έλληνας συγγραφέας μετά τους Καζαντζάκη, Ρίτσο, Καβάφη. Βιβλία του έχουν εκδοθεί και στην γραφή Μπράιγ. Είναι παντρεμένος με την υψίφωνο Βάσω Παπαντωνίου και έχουν μια κόρη, την Ευρυδίκη.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

«Τα σιλό»  είναι το πρώτο μυθιστόρημα που γράφει ο Βασιλικός το 1949, σε ηλικία μόλις 15 ετών, και φέρει έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία.

 1941-1944. Μακεδονία υπό Βουλγαρική Κατοχή. Οι κατακτητές σχεδιάζουν να ανατινάξουν τον αλευρόμυλο της Καβάλας, για να υποχρεώσουν τους Έλληνες να εισαγάγουν σιτηρά από τη Βουλγαρία. Παράλληλα, ο Τσανοπέφ, Διοικητής του Βουλγαρικού Στρατού στην πόλη, εποφθαλμιά την έφηβη Βενούλα, κόρη του μπαρμπα-Λια και της Μαλβίνας. Όμως, ο μπάρμπα-Λιας επιχειρεί με ανορθόδοξο τρόπο να φυγαδεύσει την κόρη του και να αποτρέψει την ανατίναξη του Μύλου. Θα τα καταφέρει;

«Για να γράψει κάποιος πρέπει να έχει ένα έλλειμμα ή ένα τραύμα που προσπαθεί να το αντιμετωπίσει δια της γραφής. Για μένα ήταν η Κατοχή. Μικρό παιδί είχαμε φύγει με την οικογένειά μου από την Καβάλα και πήγαμε στη Θεσσαλονίκη γιατί φοβόμασταν τους Βουλγάρους -που είχαν βλέψεις για την πόλη της Καβάλας- ότι θα «καθάριζαν» τους «προύχοντες», βλέπετε, ο πατέρας μου ήταν βουλευτής του Βενιζέλου» (Βασίλης Βασιλικός, 2011).
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

Το 1995 η UNESCO καθιέρωσε την 23 Απριλίου ως ημερομηνία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας τιμώντας τη μεγάλη αυτή γιορτή βιβλίου, θα φορέσει τα γιορτινά της και θα πραγματοποιήσει μια ξεχωριστή εκδήλωση αφιερωμένη στον βραβευμένο και πολυμεταφρασμένο Έλληνα συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό.

Η πρόσφατη επανέκδοση του πρώτου του βιβλίου με τίτλο «Τα σιλό» από τις εκδόσεις Gutenberg θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά, παρουσία του συγγραφέα, στη γενέτειρα πόλη του και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη που, από το Σεπτέμβρη του 2012,  φέρει το όνομά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο, που αφορά την πτώση των Μύλων, του Καβαλιώτη καλλιτέχνη Θέμη Κελέκη κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου.

 

 

 

Παρουσίαση Βιβλίου με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: