Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Με μία ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε,  τη Δευτέρα 23 Απριλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου.

Παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου κ.κ. Στεφάνου, της Δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, και πλήθους συμπολιτών μας πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του πρώτου συγγραφικού έργου με τίτλο «Τα σιλό» του μεγάλου Έλληνα Λογοτέχνη Βασίλη Βασιλικού.

Έπειτα από το χαιρετισμό της Δημάρχου, το βιβλίο παρουσίασαν οι:
Διαμαντής Αξιώτης, γνωστός συγγραφέας, μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και ο εκπαιδευτικός Κωνσταντίνος Βλαστάρης ενώ αποσπάσματα ανάγνωσε ο ηθοποιός Δημήτριος Κοντός.

Πρόκειται για το μοναδικό μυθιστόρημα,  όπως είπε ο ίδιος ο συγγραφέας – το οποίο έγραψε σε ηλικία μόλις 15 ετών – που αφορά την Καβάλα της Βουλγαρικής Κατοχής.

1941-1944. Μακεδονία υπό Βουλγαρική Κατοχή. Οι κατακτητές σχεδιάζουν να ανατινάξουν τον αλευρόμυλο της Καβάλας, για να υποχρεώσουν τους Έλληνες να εισαγάγουν σιτηρά από τη Βουλγαρία. Παράλληλα, ο Τσανοπέφ, Διοικητής του Βουλγαρικού Στρατού στην πόλη, εποφθαλμιά την έφηβη Βενούλα, κόρη του μπαρμπα-Λια και της Μαλβίνας. Όμως, ο μπάρμπα-Λιας επιχειρεί με ανορθόδοξο τρόπο να φυγαδεύσει την κόρη του και να αποτρέψει την ανατίναξη του Μύλου. Θα τα καταφέρει;

«Οι Έλληνες αντιστάθηκαν. Γλίτωσαν τα σιλό από τη βαρβαρότητα των Βουλγάρων. Οι αλευρόμυλοι ανατινάχθηκαν από την Εθνική Τράπεζα για να γίνουν τα δικαστήρια.  Πολεμάμε έναν αόρατο εχθρό» είπε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας.

Η Διεύθυνση και το προσωπικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας ευχαριστούν τον  αγαπημένο συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό που ταξίδεψε και μοιράστηκε μαζί μας ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας αλλά και των προσωπικών του βιωμάτων. Ευχόμαστε να είναι υγιής και να συνεχίσει το δημιουργικό του έργο. Ελπίζουμε σε μία μελλοντική επίσκεψη πάλι στην πόλη μας.

Από τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: