ΤίτλοςΠροστατεύουμε την Πολιτιστική μας Κληρονομιά
Συγγραφέας: Τασούλα Γεωργιάδου
Σειρά: Philosophia Ancilla/ Academica III

ISBN: 978-618-5147-75-4

Σύντομη περίληψη

Το Περιβάλλον με την ολιστική του μορφή, ως ενιαίος χώρος μέσα στον οποίο εξελίσσεται η φυσική, η κοινωνική και οικονομική ζωή  και ο οποίος σχετίζεται με την ανάπτυξη  της ατομικής προσωπικότητας και του τρόπου με τον οποίο ο άνθρωπος δημιουργεί τα πολιτιστικά αγαθά στο χρόνο, προστατεύεται από το Σύνταγμα και τους επί μέρους νόμους των αναπτυγμένων κρατών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η διεθνής εκπαιδευτική, επιστημονική και πολιτισμική οργάνωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών UNESCO, η οποία ανέλαβε την πρωτοβουλία  της προστασίας του περιβάλλοντος οργανώνοντας το 1968  το πρώτο διεθνές συνέδριο για την προστασία του  και υιοθετώντας το 1972 τη συμφωνία για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, παρέχει  τεχνική βοήθεια για τη διατήρηση και ανάδειξη των τόπων και μνημείων με φυσική ομορφιά και ιστορική/καλλιτεχνική αξία. Σήμερα υπάρχει η επίγνωση στη Διεθνή Κοινότητα ότι η Διατήρηση του Περιβάλλοντος, με άξονα την αειφορία, θα επιτύχει βιώσιμη ανάπτυξη και ποιότητα ζωής.

Στη διαχείριση του Πολιτιστικού Περιβάλλοντος έχουν λόγο, αλλά και υποχρέωση, να συμβάλλουν όλοι οι πολίτες  και οι έφηβοι ως εν δυνάμει πολίτες. Στην περίπτωση αυτή δεν αρκεί να τηρούν το νόμο και να υπερασπίζονται το δίκαιο απέναντι στην παράνομη ανασκαφή, την καταστροφή, την αλλοίωση, την πρόκληση κάθε είδους βλάβη στα μνημεία, την κλοπή ή την εξαγωγή αρχαιοτήτων, κειμηλίων και άλλων πολιτισμικών αγαθών. Μπορούν να υποδείξουν σημεία για εντοπισμό στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, να συνεισφέρουν στην καταγραφή και στην προβολή τους, να συμβάλλουν στην ανάδειξη και την ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική ζωή.

Το παρόν πραγματεύεται:

α. γενικά στοιχεία περί πολιτιστικής κληρονομιάς και  φορέων προστασίας της,

β. μελέτη της δομής και των ιδιοτήτων των υλικών,

γ. κινδύνους που διατρέχουν τα μνημεία από φθορές και βλάβες, και ειδικότερα ενασχόληση με τη φθορά, τα αίτια, τα  είδη και τους μηχανισμούς της,

δ. σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους διάγνωσής της φθοράς,

ε. στοιχεία για την πορεία επεμβάσεων, βασισμένη σε ολοκληρωμένο σχέδιο πολυεπιστημονικής ομάδας ειδικών της συντήρησης, και

στ. ορθολογική διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς με βάσει τις διεθνείς αρχές και διακηρύξεις.

Το κείμενο, για την αρτιότερη διδακτική προσέγγιση, συνοδεύεται από πλούσιο εικονικό υλικό που περιλαμβάνει: εννοιολογικούς χάρτες, πίνακες, σχήματα, διαγράμματα και φωτογραφίες.

Η Αναστασία (Τασούλα) Γεωργιάδου γεννήθηκε στην Καβάλα το 1956. Σπούδασε Χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην «Προστασία Μνημείων» MSc στο ΕΜΠ, στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας MEd στο ΕΚΠΑ και πήρε διδακτορικό δίπλωμα στη «Διδακτική της Χημείας» από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Υπηρέτησε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το μεγαλύτερο διάστημα στα ιστορικά Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία της Ιωνιδείου και των Αναβρύτων ως καθηγήτρια φυσικών επιστημών. Ανέλαβε θέσεις ευθύνης ως προϊσταμένη της ομάδας Επιμόρφωσης, Πληροφόρησης και Ενημέρωσης του επιχειρησιακού προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας ΚτΠ» στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ως μέλος του Επιστημονικού Εποπτικού Συμβουλίου του ΠΠ ΓΕΛ Αναβρύτων και από το 2007 ως Σχολική Σύμβουλος ΠΕ04 στη ΔΔΕ Β΄Αθήνας. Από το 1998 διδάσκει σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο ΔΠΜΣ «Διδακτική της Χημείας και Νέες Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες (ΔιΧηΝΕΤ)», «Διδακτική φυσικών επιστημών και χημείας» στα Τμήματα Χημείας των ΕΚΠΑ και ΑΠΘ, «Πληροφορική στην εκπαίδευση και ανάπτυξη εκπαιδευτικού Λογισμικού» στο ΕΚΠΑ, καθώς και «Παιδαγωγικά Ι» στο 2ο εξάμηνο των προπτυχιακών Χημ. Μηχανικών. Από το 1995 είναι επιστημονική συνεργάτης του εργαστηρίου Γενικής Χημείας της Σχολής Χημικών Μηχανικών έχοντας συμμετοχή σε είκοσι ερευνητικά προγράμματα της Επιτροπής Ερευνών του ΕΜΠ. Παράλληλα επέβλεψε δέκα διπλωματικές εργασίες ειδίκευσης μεταπτυχιακών φοιτητών ως μέλος της σχετικής τριμελούς επιτροπής για διδακτορικά διπλώματα.
Αποτελεί μέλος της συγγραφικής ομάδας των διδακτικών πακέτων Χημείας Γυμνασίου που
εισήγαγαν τόσο την διερευνητική-εργαστηριακή πρακτική, όσο και την ομαδοσυνεργατική διδασκαλία
με υποστήριξη Η/Υ στο Γυμνάσιο. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα διαμοιράζονται στα πεδία της Διδακτικής των ΦΕ, των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση ΤΠΕ-Ε, της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ΠΕ και της προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Έχει δημοσιεύσει περί τις ογδόντα εργασίες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών και ελληνικών συνεδρίων στις παραπάνω επιστημονικές περιοχές. Γνωρίζει άριστα Γαλλικά, πολύ καλά Αγγλικά και Ιταλικά, ενώ επικοινωνεί στοιχειωδώς και στα Τούρκικα. Το συγγραφικό της έργο σε συλλογικά έργα έχει ως εξής. Πανεπιστημιακά: Διδακτική των Φυσικών Επιστημών και Διδακτική της Χημείας – Σημειώσεις σε μεταπτυχιακό επίπεδο (2000), Σημειώσεις Παιδαγωγικής και Οργάνωσης της Διδασκαλίας (2004). Μελέτες: Καθορισμός προδιαγραφών για τη συγγραφή και παραγωγή σχολικών βιβλίων (1998), Μελέτη Εκπαιδευτικού Λογισμικού Πολυμέσων για τη Β/θμια Εκπαίδευση (1998), Ατμοσφαιρική Ρύπανση Εσωτερικών Χώρων -«Άρρωστα Κτήρια» (2001). Διδακτικά πακέτα* της Β/θμιας: Χημεία Β’ γυμνασίου(1997), Χημεία Γ’ γυμνασίου(1998) *[βιβλία μαθητή, εργαστηριακοί οδηγοί, τετράδια εργαστηριακών ασκήσεων, βιβλία καθηγητή, σειρές διαφανειών], Εποπτικό υλικό υποστήριξης και οδηγοί αξιοποίησης του μαθήματος της Χημείας Β’ και Γ΄ γυμνασίου (2000) του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων ΟΕΒΔ. Ψηφιακό διδακτικό υλικό: ΧΗ.ΠΟ.ΛΟ (1999), Μια πρώτη γνωριμία (2002), Χημικοί Υπολογισμοί Α (2009), Άνθρακας Α (2009). Από το 2014 που αφυπηρέτησε παραμένει κοντά στους εκπαιδευτικούς δραστηριοποιούμενη στο πρόγραμμα «Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο» της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ΕΛΛΕΤ και την Πανελλήνια Παιδαγωγική Εταιρεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΑ.Π.Ε.Δ.Ε, διατηρεί την συνεργασία της με το ΕΜΠ για τις επιστημονικές της αναζητήσεις, συνεχίζει τα επιμορφωτικά προγράμματα στα ψυχοπαιδαγωγικά και τις ΤΠΕ, διαχειρίζεται το ιστολόγιο «Αειφόροι Δάσκαλοι» και παλεύει με τον συνδυασμό των λέξεων γράφοντας διηγήματα και ποιήματα. Είναι παντρεμένη με τον δρ. Βασίλη Αγγελόπουλο και έχουν δύο παιδιά.

Προστατεύουμε την Πολιτιστική μας Κληρονομιά τόμος Ι-ΙΙ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: