Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου
της γνωστής σε όλους ερμηνεύτριας κα Μαρίζας Κωχ

«Το ξανθό κορίτσι της Σαντορίνης»

Την Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018, στις 20:00
στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Κασσάνδρου 6, 4ος όροφος).

Την κα Μαρίζα Κωχ θα παρουσιάσει ο συγγραφέας κ. Δημήτρης Ντουμπουρίδης-Κεραμεύς, ενώ για το βιβλίο θα μιλήσει η δημοσιογράφος κα Κατερίνα Κακιλή.

Αποσπάσματα θα αναγνώσουν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί και μέλη της «Θεατρικής Μηχανής» κα Βιβή Θεοδωρίδου και κα Μαρία Μπουγά.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά η Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Καβάλας.

 

Η Μαρίζα Κωχ είναι μία από τις πιο καταξιωμένες Ελληνίδες τραγουδίστριες. Στα 50 χρόνια της σταδιοδρομίας της, έχει επανειλημμένα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα, ενώ έχει ταξιδέψει στον κόσμο, τραγουδώντας σε μερικά από τα μεγαλύτερα θέατρα, συχνά ως πρέσβειρα της ελληνικής μουσικής.

Έχει ηχογραφήσει 23 δίσκους με παραδοσιακά τραγούδια και δικές της συνθέσεις πάνω στην ποίηση της Σαπφώς, της Κικής Δημουλά και επίσης του Κώστα Βάρναλη, του Γιώργου Σαραντάρη και του Νίκου Καββαδία, καθώς και κύκλο παραδοσιακών τραγουδιών και παιχνιδοτράγουδα για παιδιά.
Το 1996 δημιούργησε το «Κέντρο Βιωματικής Μουσικής Κίνησης και Λόγου: Μαρίζα Κωχ» και την «Παιδική χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού» στο Ωδείο Αθηνών. Έχει εκδώσει τρία βιβλία για παιδιά: Η γοργόνα ταξιδεύει το μικρό Αλέξανδρο, Με τη Μαρίζα τραγουδώ, ελληνικά μαθαίνω, Το πάπλωμα με τα χρυσά κουδούνια, κι έχει ανεβάσει μουσικοθεατρικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα. Το έργο της ως πρωτότυπη μουσική εργασία για παιδιά βρίσκεται πλέον στη διδακτέα ύλη του εκπαιδευτικού προγράμματος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Έχει τιμηθεί: για το μουσικοπαιδαγωγικό της έργο από την UNESCO, ως Ελληνίδα Δημιουργός από το Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης, από το Πανεπιστήμιο Πάτρας και από την Ένωση Ελλήνων Μουσικών για την Εκπαίδευση, όπως επίσης και από πολλούς Πολιτιστικούς Συλλόγους. Είναι επίτιμο μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση και επίτιμο μέλος της Θηραϊκής Εταιρείας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών, ενώ διετέλεσε και μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής των Μουσικών Σχολείων στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξή της στο Κ της Καθημερινής και την Τασούλα Επτακοίλη εξηγεί πώς ξεκίνησε να γράφει και γιατί επέλεξε την παρούσα χρονική στιγμή για να πει την ιστορία της:
«Πάντα στη ζωή μου με οδηγούσε ο πόνος, όχι με την έννοια της άνευ όρων παράδοσης, όχι ως αδιέξοδο, αλλά ως μονοπάτι που κάπου με έβγαζε κάθε φορά. Έτσι και τώρα, βαθύς πόνος για όσα ζούμε κάθε μέρα με ώθησε να βγάλω αυτό το βιβλίο. Για να ευαισθητοποιηθούν οι άνθρωποι απέναντι στην προσφυγιά, στα βάσανα των συνανθρώπων μας που βιώνουν το «δύο πατρίδες έχω και καμία δεν με θέλει» – όπως εγώ […] Πριν από λίγα χρόνια, πέρασα μια περιπέτεια υγείας: έπαθα έμφραγμα. Στην περίοδο ανάρρωσης και με ερέθισμα όσα τραγικά συμβαίνουν στο Αιγαίο με τα κύματα των προσφύγων, άρχισα να καταγράφω εικόνες από τα παιδικά μου χρόνια. Έγραφα τις νύχτες πριν κοιμηθώ, εν είδει ψυχανάλυσης, κι έβαζα τα φύλλα του χαρτιού κάτω από το στρώμα μου. […] Μια στενή μου φίλη που έτυχε να τις διαβάσει μου έβαλε την ιδέα να τις μετατρέψω σε βιβλίο. Και πες, πες, με έπεισε». 

Για τη μουσική της πορεία η Μαρίζα Κωχ λέει:
«Αξιώθηκα να τραγουδήσω σε πολλά από τα μεγαλύτερα θέατρα στις πέντε ηπείρους, αλλά και σε αμέτρητα σχολεία, καφενεία, αγροτικές αποθήκες και των πιο μικρών χωριών της πατρίδας μας. Καμαρώνω το ίδιο και για το ένα και για το άλλο. Με τα τραγούδια μου θέλω να μεταφέρω όσα νιώθω για την πατρίδα μου, που στα δικά μου μάτια μοιάζει να είναι η πιο πλούσια χώρα του κόσμου σε φυσική ομορφιά, σε χαρακτήρες ανθρώπων, σε ιστορία, σε μουσική, σε τέχνες, σε θρησκευτικό μεγαλείο και σε βάθος ανθρώπινων συναισθημάτων».

«Η Μαρίζα γίνεται το παράδειγμα μέσα από την αληθινή ζωή της και η μαρτυρία της που δεν σηκώνει διάψευση δημιουργεί το σίγουρο έδαφος που έχει ανάγκη και η σύγχρονη λογοτεχνία. Το μέλλον της λογοτεχνίας είναι στις μαρτυρίες και το βιβλίο της Μαρίζας προέρχεται απ’ το μέλλον» δηλώνει η συνθέτρια Νένα Βενετσάνου στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου (15/6/2018), στην Αθήνα.

Το βιβλίο  με τίτλο: «Το ξανθό κορίτσι της Σαντορίνης» με τρυφερότητα, χιούμορ και κατασταλαγμένη σοφία, η αγαπημένη Ελληνίδα τραγουδίστρια Μαρίζα Κωχ αφηγείται τα παιδικά της χρόνια στη Σαντορίνη ζωντανεύοντας μια ολόκληρη εποχή, τη δύσκολη μεταπολεμική περίοδο, αποτίνοντας φόρο τιμής στα βιώματα που τη διαμόρφωσαν ως άνθρωπο, ως μουσικοπαιδαγωγό και ως ερμηνεύτρια.

Η έκδοση συμπληρώνεται από φωτογραφικό υλικό και από δύο τραγούδια για τη Σαντορίνη: το παραδοσιακό «Το άστρο της αυγής», σε ερμηνεία της Μαρίζας Κωχ, και το καινούργιο δικό της τραγούδι «Απέναντι στο ηφαίστειο».

Η Μαρίζα Κωχ στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: