Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», όπως και κάθε Δημόσια ή Δημοτική Βιβλιοθήκη,  είναι ζωντανό κύτταρο της πόλης. Είναι υπόθεση όλων μας. Μικροί και μεγάλοι, ο καθένας με το δικό του μοναδικό τρόπο, οφείλουν  να συνδράμουν και να ενδυναμώνουν στο σπουδαίο έργο που επιτελεί.

Δεν είναι λίγες οι δράσεις της Βιβλιοθήκης μας,  που κατά κύριο λόγο, στηρίζονται στην εθελοντική συνεισφορά πολλών συμπολιτών μας.

Μία τέτοια δράση ολοκληρώθηκε με την ξεχωριστή γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου την Τρίτη 2 Απριλίου 2019 στην, κατάμεστη από παιδιά, αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Πρωταγωνιστές της γιορτής οι μικροί «Ονειροκουβαλητές σε δράση» , η ομάδα φιλαναγνωσίας για παιδιά του Δημοτικού Σχολείου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της το Σεπτέμβριο με την αρχή του σχολικού έτους 2018-2019.

Οι συναντήσεις των παιδιών πραγματοποιήθηκαν στο παιδικό τμήμα (παιδική γωνιά) της βιβλιοθήκης μας με συχνότητα δεκαπενθημέρου. Οι θεματικές ενότητες που αναλύθηκαν αφορούσαν το λογοτεχνικό έργο δύο καταξιωμένων συγγραφέων παιδικής λογοτεχνίας, της Τασούλας Τσιλιμένη και του Χρήστου Μπουλώτη.

Οι μικροί μας φίλοι, είχαν την ευκαιρία να ξεφύγουν από την καθημερινότητα, να ταξιδέψουν στο θαυμαστό κόσμο των βιβλίων, να παίξουν να εκφραστούν και να δημιουργήσουν. Στόχος της δράσης ήταν οι «Ονειροκουβαλητές» να αγαπήσουν το βιβλίο μέσα από βιωματικούς και εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισής του.

Συντονιστής και κύριος εμψυχωτής της ομάδας των παιδιών ήταν ο Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας και εθελοντής,  Κωνσταντίνος Βλαστάρης.

Η αγάπη του για τα παιδιά και το βιβλίο καθώς επίσης και η  εθελοντική του ενασχόληση για την προώθηση της φιλαναγνωσίας  πέραν των καθιερωμένων δημοσιοϋπαλληλικών του καθηκόντων,  επιβραβεύτηκε το Σάββατο 30 Μαρτίου.

Με το μήνυμα «Τα βιβλία μας βοηθούν να μη βιαζόμαστε» το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου σε συνεργασία με τη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη, πραγματοποίησε το Σάββατο 30 Μαρτίου εκδήλωση για τον 53o εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας  Παιδικού Βιβλίου 2019 στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στην εκδήλωση απονεμήθηκαν τα ετήσια βραβεία του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ.

 

Το βραβείο «Κ.Π. Δεμερτζή – στον Έλληνα Δάσκαλο» σε εν ενεργεία δάσκαλο ή άλλης ειδικότητας εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη Φιλαναγνωσία και την Παιδική Λογοτεχνία ανήκει στον Κωνσταντίνο Βλαστάρη μέσα από την όλη του συνεισφορά στη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη.

Οι «Ονειροκουβαλητές σε δράση» ενεργοποίησαν πολλούς ακόμη εθελοντές που έδωσαν αέρα φρεσκάδας και ζωντάνιας σε ένα χώρο που κατά κύριο λόγο ανήκει στα παιδιά, μιας και τα παιδιά είναι το μέλλον μας.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων ομάδας συμμετείχαν εθελοντικά οι παιδαγωγοί: Αθηνά Παναγιωτίδου, Όλγα Μαστοράκη, Σοφία Παπαδοπούλου, ο ερασιτέχνης ηθοποιός Ιορδάνης Καλαϊτζίδης, ο Χρήστος Τσίρκας μέλος της Ομάδας Μελέτης, Διατήρησης και Διάδοσης του Λαϊκού Παιχνιδιού και Παραμυθιού και η Μαρία Καρομφυλλίδου που μας χάρισε πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων περιελάμβανε από ανάγνωση αποσπασμάτων, θεατρικό παιχνίδι, ομαδικά παιχνίδια, εικαστικά, γνωριμία των παιδιών με συγγραφείς βιβλίων, παραγωγή γραπτού και προφορικού λόγου και άλλα πολλά που αρέσουν στα παιδιά.

Όλη αυτή η δράση ολοκληρώθηκε την Τρίτη 2 Απριλίου με μία σπουδαία γιορτή, παρουσία της συγγραφέως  Τασούλας

Τσιλιμένη, με το έργο της οποίας ασχολήθηκαν σε πολλές από τις συναντήσεις τους. Τα παιδιά της ομάδας, είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Παρουσίασαν το έργο τους, χωρίς την παρέμβαση ενηλίκων, με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο: λόγο, εικόνες, μουσική ακόμη και χορό!

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» εκφράζει ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όλους αυτούς τους σπουδαίους ανθρώπους που είναι αρωγοί και υποστηρικτές των προσπαθειών της προκειμένου να συμβάλει στην ανάπτυξη και καλλιέργεια των παιδιών του τόπου μας.

Η υπόσχεση για το μέλλον είναι η απρόσκοπτη και διαρκής συνέχιση του έργου της προς ωφέλεια των μικρών και μεγάλων φίλων της.

Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας δηλώνουμε έμπρακτα την αγάπη μας για το βιβλίο και το γιορτάζουμε πάντα με τρόπο «τέλειο»

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: