Η Θρακική Εστία Καβάλας σε συνεργασία
με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός»
σας προσκαλούν την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης
σε μία βραδιά αφιερωμένη

 στο μεγάλο Θρακιώτη διηγηματογράφο Φώτη Πρασίνη.

Για το έργο του θα μιλήσουν οι:

Διαμαντής Αξιώτης, συγγραφέας

Δημήτρης Εμμανουηλίδης, φιλόλογος, π. βουλευτής

Αποσπάσματα θα αναγνώσει ο Γιάννης Κουκιάς

 

 Ο Φώτης Πρασίνης γεννήθηκε στη Μάδυτο της Ανατολικής Θράκης το 1912. Από το 1915, για εννιά χρόνια περίπου έζησε στην Κωνσταντινούπολη, όπου κατέφυγε η οικογένειά του μέσα στον πρώτο πόλεμο. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, με την ανταλλαγή των πληθυσμών η οικογένειά του βρέθηκε στην ανθούσα καπνούπολη της εποχής Καβάλα, χωρίς το στήριγμά της όμως, τον πατέρα του, που πέθανε το 1918. Βιοπαλαιστής, από τα παιδικά του χρόνια. Δούλεψε σε βυρσοδεψεία, σε οικοδομές, σε φουρνάρικα. Έτσι τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές και το 1930 εγγράφεται στη Γεωπονική Σχολή στην Αθήνα, που τα μαθήματά της παρακολούθησε για μια διετία. Κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο υπηρέτησε στην περιοχή του Μακεδονικού μετώπου ως έφεδρος αξιωματικός. Η Κατοχή τον βρίσκει και πάλι ξεσπιτωμένο, στη Θεσσαλονίκη αυτή τη φορά, καθώς Μακεδονία και Θράκη κατέχονταν από τους Βουλγάρους. Εκεί πρωτοεμφανίζεται στη λογοτεχνία μέσω του περιοδικού «Μακεδονικά Γράμματα». Με το τέλος του πολέμου επιστρέφει στην Καβάλα, διορίζεται στην Τράπεζα της Ελλάδος το 1946, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Όλα τα υπόλοιπα χρόνια του έζησε στην Καβάλα. Πέθανε το 1973. Ήταν τακτικό μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Ο Πρασίνης όσο ζούσε δεν κατάφερε να εκδώσει βιβλίο, έτσι τα πεζογραφήματα και άλλες εργασίες του δημοσιεύονταν σε λογοτεχνικά περιοδικά της χώρας και σε εφημερίδες της Καβάλας. Τα περισσότερα διηγήματά του δημοσιεύτηκαν στη «Νέα Εστία». Σε περιοδικά συναντούμε ακόμα δημοσιεύσεις, εκτός από τα «Μακεδονικά Γράμματα», στα βραχύβια περιοδικά της Καβάλας «Σκαπτή Ύλη» και «Εννέα Οδοί», το περιοδικό των τραπεζικών «Κύκλος», και στη «Νέα Πορεία».

 

Το 1987 ο Δήμος Καβάλας και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας συγκέντρωσε και εξέδωσε σε τόμο τριανταένα από δημοσιευμένα σε περιοδικά διηγήματα του Φώτη Πρασίνη σε ανθολόγηση – επιμέλεια του συγγραφέα Διαμαντή Αξιώτη.

Βραδιά αφιερωμένη στο μεγάλο Θρακιώτη διηγηματογράφο Φώτη Πρασίνη

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: