Πριν 65 χρόνια, στις 5 Μαρτίου 1955 έπαιρνε σάρκα και οστά , με δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης  το διάταγμα για την δημιουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας.  Είχαν προηγηθεί τον προηγούμενο χρόνο αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας και είχαν αποσταλεί στο Υπουργείο των Εσωτερικών.  Ο επί των Εσωτερικών Υπουργός  Ι. Νικολιτσάς συντάσσει το διάταγμα «Περί συστάσεως εν τώ Δήμω Καβάλας ιδίου νομικού προσώπου, υπο τίτλον «Βιβλιοθήκη Δήμου Καβάλας». Είχε προηγηθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 27η Σεπτεμβρίου 1954 αλλά και η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας την 22α Δεκεμβρίου 1954.

Το Διάταγμα υπογράφει ο Βασιλέας Παύλος. Μία από τις παραγράφους του μοναδικού άρθρου συστάσεως της Βιβλιοθήκης αναφέρει « Το νομικόν πρόσωπον διοικείται υπό πενταμελούς αδελφάτου, απαρτιζομένου  έκ του Δημάρχου Καβάλας, ως προέδρου και τεσσάρων εγκρίτων πολιτών της Καβάλας οριζομένων υπό του δημοτικού συμβουλίου».

Η ιστορία της Βιβλιοθήκης και του τόπου όπου συναθροίζονταν οι κάτοικοι αυτής της πόλης για να διαβάσουν βιβλία και να μορφωθούν ουσιαστικά ξεκινάει από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα με την δημιουργία του Αναγνωστηρίου των Καπνεργατών , στο χώρο του σημερινού Δημοτικού Κήπου.

Τις πρώτες δεκαετίες του αιώνα εκείνου , ο Δήμος Καβάλας , επιθυμεί να δημιουργήσει Βιβλιοθήκη, μόλις στα μέσα της δεκαετίας του 1930 με απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο (η 36του 1935) συστήνει Αδελφάτο με την ονομασία «Μουσείον και Βιβλιοθήκης» και παραχωρεί το «εξοχικώ κτιρίω Φάληρω» για την στέγαση τους.

Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 1939  , όπου ξεκινά να λειτουργεί η Βιβλιοθήκη. Ο καταστροφικός πόλεμος και η σκληρή Βουλγαρική κατοχή ανακόπτουν την λειτουργία της, ενώ τα βιβλία της (περίπου 2000 τόμοι) καταστρέφονται από τα Βουλγαρικά στρατεύματα.

«Ιστορίες Βιβλιοθηκών»

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: