Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», ως μέλος του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών, συμμετέχει στο πρόγραμμα που συντονίζει και εκπονεί η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας με τίτλο: «ΑλλάΖΩ Σελίδα…επιστροφή ←στη βιβλιοθήκη»

Προσκαλούμε τα παιδιά να επιστρέψουν στον φυσικό χώρο της βιβλιοθήκης και τηρώντας όλα τα ειδικά μέτρα προστασίας, να πάρουν μέρος σε βιωματικές δράσεις ώστε να ενημερωθούν, να προβληματιστούν, να συναισθανθούν, να σκεφτούν, να διαβάσουν και να αντιληφθούν τον ρόλο και την ευθύνη του καθενός μας για ένα βιώσιμο μέλλον.

Τα εργαστήρια για το μήνα Οκτώβρη είναι τα ακόλουθα:

  1. Το τείχος της ελπίδας

Άραγε είναι όλα τα μέλη μιας κοινότητας ίσα; Έχουν τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες υποχρεώσεις, τις ίδιες ελευθερίες και ευκαιρίες; Με λίγη μόνο σκέψη και παρατήρηση της πόλης ή του χωριού στο οποίο ζούμε μπορούμε να συμπεράνουμε πως κάποιοι άνθρωποι έχουν την δυνατότητα να κάνουν πράγματα που άλλοι δυσκολεύονται ή αδυνατούν και πως κάποιοι ζουν σε διαφορετικές συνθήκες από άλλους. Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; Τι σημαίνει για τον καθένα και για την κοινότητα στην οποία ζούμε; Πώς μπορούμε να “γκρεμίσουμε” τα τείχη της αδικίας ή να τα μετατρέψουμε σε τείχη της ελπίδας;  Η τέχνη μας δείχνει το δρόμο…

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να κατανοήσουν τα παιδιά τις οικονομικές ανισότητες που υπάρχουν

σε μία κοινότητα, την άνιση πρόσβαση σε αγαθά, τα δικαιώματα και πώς μπορεί ο καθένας μας να βοηθήσει στην εξάλειψη των ανισοτήτων.

Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Οκτωβρίου και ώρα 18:00 – 19:30 στην Παιδική Γωνιά της Βιβλιοθήκης.

  1. Καινούριος φίλος στη βιβλιοθήκη

Τα παιδιά της βιβλιοθήκης υποδέχονται τον Σιλάν με το κουτί του, τον Μελάκ που είναι μόνος, τον Φερεϋντούν με τον χαρταετό του, τον Ναβίντ που δεν ήρθε για διακοπές, την Αϊσέ το «σκληρό καρύδι», τον Μπαντάουι, τον πρίγκιπα Αμίρ, τη Ζαχρά και τον Νικόλα, τη Νουρ, τον Σαιντ, τη Μαλάλα… Διαβάζουν τις ιστορίες τους, τις περιπέτειες τους, τα ταξίδια τους και τους καλοδέχονται στην βιβλιοθήκη τους, τον τόπο τους, τη χώρα τους. Μια “συνάντηση” γνωριμίας με αληθινούς ήρωες που ζουν δίπλα μας ή λογοτεχνικούς που ζουν στα ράφια της βιβλιοθήκης μας. Ένα παιχνίδι ρόλων για παιδιά σε μια περίοδο που η πανδημία δεν αφήνει χώρο στη φιλοξενία, στην αγάπη, στις νέες φιλίες.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να μάθουν τα παιδιά ότι ακόμα και στη χώρα μου, έχουν δικαίωμα να ζουν άτομα διαφορετικών περιοχών/κοινοτήτων/πολιτισμικών συνόλων από εμένα, με διαφορετικές

εμπειρίες και δυνατότητες, να γνωρίσουν τις έννοιες του “πρόσφυγα” και του “μετανάστη” μέσα από την ανάγνωση βιβλίων και ένα βιωματικό παιχνίδι ρόλων μέσα στη βιβλιοθήκη.

Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Οκτωβρίου και ώρα 18:00 – 19:30 στην Παιδική Γωνιά της Βιβλιοθήκης.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ

Τα δύο εργαστήρια του Οκτωβρίου απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών. Για τη συμμετοχή τους απαραίτητη είναι η προεγγραφή στο τηλέφωνο 1513 500407, 408 τις ώρες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης.

Οι εγγραφές ξεκινούν από σήμερα Δευτέρα 12 Οκτωβρίου και λήγουν τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου. Ο αριθμός θέσεων είναι περιορισμένος.

«ΑλλάΖΩ Σελίδα…επιστροφή ←στη βιβλιοθήκη». Δηλώνω συμμετοχή στα εργαστήρια του Οκτωβρίου

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: