Οι αρχές του 19ου αιώνα αποτελούν σταθμό στην ελληνική ιστορία και περίοδο αλλεπάλληλων σημαντικών γεγονότων που αξίζουν πολύπλευρη και αδιάλειπτη μελέτη. Η ελληνική επανάσταση του 1821 οδήγησε στη δημιουργία ελεύθερου ελληνικού κράτους και καθόρισε τη ζωή και το μέλλον όλων μας. Οι Έλληνες αγωνιστές με τα καριοφίλια, οι λόγιοι Έλληνες με τα έντυπα μέσα και τη γνώση του ελληνικού παρελθόντος, οι Φιλέλληνες του εξωτερικού, αλλά και του ελλαδικού χώρου,  πολίτες  ανώτερων  και  κατώτερων  κοινωνικών  τάξεων,  συνέβαλαν  με  όποιο  τρόπο μπορούσαν στον ξεσηκωμό και στη διεκδίκηση της πολυπόθητης ελευθερίας. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος εγκαινιάζει έναν νέο κύκλο εκπαιδευτικών προγραμμάτων με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την κήρυξη της ελληνικής επανάστασης και τίτλο:

«Αριθμός Φύλλου 1821»

Οι βιβλιοθήκες του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών, μέλος του οποίου είναι και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» προσκαλούν τα παιδιά να μελετήσουν πτυχές της ιστορίας και να συμμετάσχουν σε δράσεις που έχουν σχεδιαστεί με αφορμή τεκμήρια που βρίσκονται στο αρχείο της. Αποσπάσματα έντυπων μέσων της εποχής, σπάνια έγγραφα, εικόνες και υλικό από σημαντικές συλλογές  της  Εθνικής  Βιβλιοθήκης  της  Ελλάδος,  “μιλούν”  στα  παιδιά,  τα  βοηθούν  να ευαισθητοποιηθούν και να έρθουν σε επαφή με τις συνθήκες και τους ανθρώπινους χαρακτήρες της επαναστατημένης Ελλάδας. Ας γίνει η επέτειος, αφορμή για αναζήτηση ιστορικών πηγών, βαθύτερη μελέτη και κατανόηση της εθνικής μας ταυτότητας για μικρούς και μεγάλους. Η ελευθερία είναι διαχρονικά το ζητούμενο και η γνώση της ιστορίας το μέσο για την απόκτηση και διατήρησή της.

 

Αναλυτικά τα εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν στον υπαίθριο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός»:

  • 1ο εργαστήριο με τίτλο: «Στίχος…ελεύθερος»

Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021 και ώρα 18:00 στον υπαίθριο χώρος της Βιβλιοθήκης.

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10 – 14 ετών.

Περιγραφή εργαστηρίου: Κάθε χρόνο, σε κάθε εθνική γιορτή, στις παρελάσεις, σε διακρίσεις αθλητών στους Ολυμπιακούς αγώνες ακούμε και τραγουδάμε τον Εθνικό μας Ύμνο. Ένα τραγούδι πολύ γνωστό σε όλους μας το οποίο μας προκαλεί ρίγος και συγκίνηση. Τι είναι όμως αυτό το τραγούδι; Ποιος το έγραψε και τι σημαίνουν οι στίχοι του; Μια ιστορία που ξεκίνησε από τη Ζάκυνθο, τυπώθηκε στο Μεσολόγγι και αργότερα μελοποιήθηκε στην Κέρκυρα ήταν η αφορμή για να πιστέψουν όλοι σε ένα νέο, ανεξάρτητο κράτος.

Σκοπός εργαστηρίου: Να έρθουν σε επαφή τα παιδιά με τον «Ύμνο εις την Ελευθερία», τη ζωή και το έργο του Διονύσιου Σολωμού και του Νικόλαου Μάντζαρου, να ευαισθητοποιηθούν πάνω στην ποίηση και να εκφραστούν ποιητικά και εικαστικά.

  • 2ο εργαστήριο με τίτλο: «Κωδικός Φιλικός»

Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021 και ώρα 18:00 στον υπαίθριο χώρο της Βιβλιοθήκης.

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9 – 14 ετών.

Περιγραφή εργαστηρίου: «Ελευθερία ή Θάνατος»! Μια ιδέα, ένας στόχος και τρεις άνθρωποι ήταν αρκετοί για να ανάψει η σπίθα της Ελληνικής Επανάστασης. Στις παραμονές της Επανάστασης, το σύνθημα αυτό είχε εξαπλωθεί σε κάθε τόπο όπου κατοικούσαν Έλληνες, εκφράζοντας τη συνείδηση του έθνους και την επιθυμία απελευθέρωσης της πατρίδας από την οθωμανική κυριαρχία. Χιλιάδες ήταν αυτοί που πίστεψαν ότι η εξέγερση ήταν κοντά, αλλά τα βήματα έπρεπε να μείνουν μυστικά. Και ορκίστηκαν εις το όνομα της αληθείας και της δικαιοσύνης… Η.Ε.Α. – Η.Ο.Σ!

Σκοπός του εργαστηρίου: Να  έρθουν  τα  παιδιά  σε  επαφή  με  ένα  πρωτότυπο  εφοδιαστικό  της  Φιλικής  Εταιρείας  το  οποίο  αποτελεί  ιστορικό τεκμήριο. Να γνωρίσουν πληροφορίες για την Φιλική Εταιρεία, τον τρόπο επικοινωνίας τους και να μάθουν πώς  κι  εκείνα  μπορούν  να  δημιουργήσουν  έναν  μυστικό  κώδικα επικοινωνίας

Εμψυχωτής και των δύο εργαστηρίων είναι ο Εκπαιδευτικός και Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Απόστολος Μουμτσάκης.

 

Τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τη διασφάλιση του αγαθού της Δημόσιας Υγείας, επιστρέφουμε στην κανονικότητα και καλούμε τους μικρούς μας φίλους να επιστρέψουν στη βιβλιοθήκη.

Για τη συμμετοχή των παιδιών στα παραπάνω εργαστήρια απαιτείτε προεγγραφή έπειτα από επικοινωνία στο τηλέφωνο 2513 500 407 – 408 (ώρες λειτουργίας βιβλιοθήκης). Ο αριθμός των συμμετοχών είναι περιορισμένος.

 

 

Συμμετοχή παιδιών στο πρόγραμμα «Αριθμός Φύλλου 1821»

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: