Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και το  Σουηδικό Σπίτι Καβάλας παράρτημα του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου
των Gunnar Olofsson και Thomas Thomell από τις εκδόσεις Θεμέλιο με τίτλο:

Γάβρα
 η ιστορία ενός ελληνικού χωριού και των κατοίκων του

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 18:00 στον υπαίθριο χώρο του Σουηδικού Σπιτιού ( Αιμιλιανού 13).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Σωτήρης Βαλντέν, διδάσκων στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών
Κοσμάς Χαρπαντίδης,  δικηγόρος – λογοτέχνης
Και οι ίδιοι οι συγγραφείς.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα αναγνώσει ο ηθοποιός
Κώστας Καστανάς

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων Βασίλης Λωλίδης

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για τη διασφάλιση της προστασίας της Δημόσιας Υγείας λόγω του covid-19, για τη συμμετοχή στην εκδήλωση απαραίτητη είναι η προεγγραφή στο τηλέφωνο 2513500401 (σε ώρες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης).

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα Υγειονομικά Πρωτόκολλα (η χρήση μάσκας απαραίτητη). 

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο…

ΓΑΒΡΑ, ένα μικρό χωριό στη Βόρεια Ελλάδα· στον νομό Κιλκίς. Τρεις φορές ερήμωσε και άδειασε το χωριό. Και τρεις φορές αναστήθηκε.
Το βιβλίο αυτό μιλάει για τη Γάβρα και τους κατοίκους της και είναι καρπός μακροχρόνιας έρευνας για τη μετανάστευση από τη Γάβρα. Οι περισσότεροι κάτοικοι άφησαν το χωριό τους τη δεκαετία του ’60 για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη αλλού. Πολλοί από αυτούς πήγαν στη Σουηδία, άλλοι έμειναν στη Θεσσαλονίκη και κάποιοι λίγοι έφτασαν στη Γερμανία. Φιλοδοξία των συγγραφέων ήταν να αναλύσουν τις εμπειρίες αυτών των Ελλήνων μεταναστών χρησιμοποιώντας τις ιστορίες της ζωής τους. Προσπάθησαν να κατανοήσουν τη ζωή των Γαβριωτών, τόσο ως αποδήμων όσο και ως μεταναστών, με τη βοήθεια των αναμνήσεων και των διηγήσεών τους, αλλά και να καταγράψουν και να αναδημιουργήσουν τα γεγονότα μέσα στο ιστορικό τους πλαίσιο από τη δεκαετία του 1920 ως την αρχή της δεκαετίας του 2000.

Η Γάβρα μας παρέχει μια μοναδική ευκαιρία να διατρέξουμε τις μεγάλες αναταράξεις του 20ού αιώνα. Το χωριό και η πορεία ζωής των κατοίκων του είναι συνυφασμένα με βίαια γεγονότα, όπως ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος, ο Εμφύλιος και οι πολιτικές διώξεις, αλλά και με ειρηνικά γεγονότα, όπως η μετεγκατάσταση και η δημιουργία ενός χωριού, η αλλαγή γλώσσας σε διάστημα μιας γενιάς, η μετακίνηση από την ύπαιθρο στη μεγαλούπολη και η μαζική μετανάστευση στη Σουηδία. Η μοίρα του χωριού και των κατοίκων του είναι το πρίσμα μέσω του οποίου φωτίζονται αυτές οι διαδικασίες. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

 

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς…

Ο Gunnar Olofsson είναι κοινωνιολόγος, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Linnaeus, Växjö. Θέματα που έχει μελετήσει είναι, μεταξύ άλλων, η εργατική αριστοκρατία, οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, ζητήματα ανώτερης παιδείας, η σουηδική σοσιαλδημοκρατία, ζητήματα μετανάστευσης κλπ.

 

Thomas Thomell, βιβλιοθηκάριος με σπουδές κοινωνιολογίας, διετέλεσε επί 26 χρόνια διευθυντής του Σουηδικού σπιτιού στην Καβάλα, τμήματος του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Παρουσίαση Βιβλίου

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: