Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής για παιδιά της Ευγγελίας Αρετογλίδου Φωληά

«Ο κάμπος της ψυχής μου»

που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης (Κασσάνδρου 6).

Για τη συγγραφέα και το έργο της θα μιλήσουν οι:

Αντώνης Ιορδανίδης, Εκπαιδευτικός,
Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Αμισιανών Καβάλας

Απόστολος Μουμτσάκης, Εκπαιδευτικός, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού και Δημοτικής Αστυνομίας

Αθηνά Παναγιωτίδου, Παιδαγωγός, Συγγραφέας

Τα παιδιά θα εμψυχώσει ο ηθοποιός Ιορδάνης Καλαϊτζίδης

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα…

Η Ευγγελία Αρετογλίδου Φωληά γεννήθηκε στην Καβάλα. Από την παιδική της ηλικία έχει μεγαλώσει και ως τώρα ζει μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον, γεμάτο από δέντρα, πουλιά και λουλούδια.
Είναι παντρεμένη, έχει τρία παιδιά και τρία εγγόνια. Από μικρή της άρεσε, στον ελεύθερο χρόνο της, να διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία ενώ στην εφηβική της ηλικία άρχισε να γράφει τα πρώτα της ποιήματα.

Μεγαλώνοντας, ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τον καλλιτεχνικό χώρο και συγκεκριμένα με το θέατρο, το τραγούδι και τη ζωγραφική.

Έγραψε τα πρώτα της παραμύθια αφού παντρεύτηκε και έγινε μητέρα, όταν εξάντλησε κάθε παραμυθάκι ή ιστοριούλα και ήθελε να διηγηθεί κάτι καινούριο στα δικά της παιδιά.

Όταν πλέον τα παιδιά της μεγάλωσαν και ήρθαν στη ζωή της τα εγγόνια, είχε περισσότερο χρόνο και ασχολήθηκε συστηματικά με τη συγγραφή παραμυθιών και στίχων.

Στα παραμύθια της, οι ήρωες είναι πλάσματα της φύσης, με ανθρώπινα χαρακτηριστικά και εκφράζουν πτυχές του ανθρώπινου χαρακτήρα, προκειμένου να προσφέρουν στα παιδιά ερεθίσματα και να τους μεταφέρουν πληροφορίες και μηνύματα που εντυπώνονται στο μυαλό τους. Κάθε παραμυθάκι έχει χαρούμενο τέλος, γεμάτο αισιοδοξία καθώς θεωρεί πως αυτή αποτελεί αναγκαίο και πολύτιμο εφόδιο στη σύγχρονη εποχή για τα παιδιά που τώρα μεγαλώνουν.

Τα ποιήματά της αποτυπώνουν παραστάσεις της φύσης, της καθημερινότητας και τα συναισθήματα που προκαλούν στην ίδια. Αν και οι παραστάσεις επαναλαμβάνονται, άλλοτε τον πρώτο ρόλο έχουν τα σύννεφα, η βροχή, το χιόνι, άλλοτε τα αγριολούλουδα, τα δέντρα, τα πουλιά κι άλλοτε πάλι τα μικρά ζωάκια που ζουν κοντά της.

Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν δύο βιβλία της ίδιας, «Το βελουδένιο Μαξιλαράκι» και «Το φτερό της Κουκουβάγιας» ενώ μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο «Η κυρία Γρίπη και τα παιδιά της» από τις εκδόσεις I-Write. «Η κυρία Γρίπη και τα παιδιά της» καθώς και η ποιητική συλλογή «Ο κάμπος της ψυχής μου» έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο…

Η ποιητική συλλογή «Ο κάμπος της ψυχής μου» της συγγραφέως Ευαγγελίας Αρετογλίδου-Φωληά αποτελείται από πενήντα τέσσερα σύντομα ποιήματα σε έμμετρο στίχο που απευθύνονται πρωτίστως σε παιδικό κοινό. Τα ποιήματα είναι γεμάτα εικόνες από τη φύση, την εναλλαγή των εποχών, αλλά και την αγροτική ζωή και θέματα που συνδέονται με πολλούς τρόπους με τον εγχώριο πολιτισμό, τη θρησκευτική ζωή και την παράδοση. Εικόνες από το ελληνικό και γενικότερα μεσογειακό τοπίο, τη θάλασσα και τον ουρανό σε όλες τους τις εκφάνσεις. Εικόνες από το ζωικό βασίλειο, από τα λουλούδια και τα πουλιά. Γνώριμοι ήχοι και μελωδίες, αρώματα από βότανα και λουλούδια, γεύσεις από φρούτα, τα δώρα της φύσης, αλλά και της ανθρώπινης συμβολής, εικόνες από τις αγροτικές δραστηριότητες,
όπως η επεξεργασία του σιταριού και το μάζεμα της ελιάς, όλα παρελαύνουν πλούσια στην ποιητική συλλογή «Ο κάμπος της ψυχής μου» και γεμίζουν πράγματι με ευφορία την ψυχή μικρών και μεγάλων αναγνωστών.

 

 

 

 

 

Παρουσίαση Βιβλίου

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: