«Τα εκθέματα του Μουσείου Καπνού λένε τις ιστορίες τους

 και οι επισκέπτες του ακούν και γράφουν …»

Σίγουρα η μικρή πολίσκη της Καβάλας, που ήταν κτισμένη στο ακρωτήριο της Παναγίας και περικλείονταν από τείχη και το ένωμά της με την στεριά υπήρχαν δύο αμμώδεις παραλίες, που φιλοξενούσαν το εμπόριο όλης της γύρω περιοχής με την μεγάλη θάλασσα της Μεσογείου, ήταν τόσο θελκτική ώστε να έρθουν εδώ από τα μέσα του 19ου αι. έμποροι και εργάτες και να ασχοληθούν με την επεξεργασία και το εμπόριο του καπνού. Η πολίσκη μεγάλωσε και απέκτησε και το ιδιαίτερο άρωμά της, που έβγαινε από τα καπνομάγαζα, μαζί με τους χιλιάδες καπνεργάτες και καπνεργάτριες.

Οι σημερινοί διαβιούντες στη Καβάλα ζητούν να αναστοχαστούν τόσο το οικογενειακό όσο και το κοινωνικό παρελθόν της πόλης. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της δημοσίευσης στη διαδικτυακή ομάδα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» με το όνομα «Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας – Κατάθεση Γραφής on line» διηγημάτων, παραμυθιών, ποιημάτων εμπνευσμένων από τα εκθέματα του Μουσείου Καπνού Καβάλας. Για τη δράση  οι εργαζόμενοι του Μουσείου Καπνού (www.tobaccomuseum.gr) θα είναι στη διάθεση των συμμετεχόντων για περιδιαβάσεις στoν χώρο καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή (8:00 – 16:00).

Τα κείμενα πρέπει αναρτηθούν μέχρι την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023, και να μην ξεπερνούν τις 650 λέξεις. Τελικό αποτέλεσμα της δράσης θα είναι η κυκλοφορία μιας αναμνηστικής έκδοσης με τις νέες εικόνες της καπνούπολης Καβάλας μέσα από τα κείμενα που θα αναρτηθούν.

«Τα εκθέματα του Μουσείου Καπνού λένε τις ιστορίες τους και οι επισκέπτες του ακούν και γράφουν …»

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: