Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και το
Σουηδικό Σπίτι Καβάλας παράρτημα του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών
 σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίο  ποίησης

της Γιλά Μοσάεντ

«Μου δίνεις την ελευθερία να μην ανήκω»

εκδόσεις  Βακχικόν, 2021

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 18:00 στη Βιβλιοθήκη του Σουηδικού Σπιτιού ( Αιμιλιανού 13, Καβάλα).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Δέσποινα Καϊτατζή – Χουλιούμη,  κλινικός ψυχολόγος (Msc) – ποιήτρια και μεταφράστρια του βιβλίου

Γεωργία Τριανταφυλλίδου,  ποιήτρια

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα αναγνώσει η
Κατερίνα Ηλιάδου, φιλόλογος

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος
του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων Βασίλης Λωλίδης

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για τη διασφάλιση της προστασίας της Δημόσιας Υγείας λόγω του covid-19, για τη συμμετοχή στην εκδήλωση απαραίτητη είναι η προεγγραφή στο τηλέφωνο 2513500401 (ώρες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης).

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα Υγειονομικά Πρωτόκολλα (η χρήση μάσκας απαραίτητη). 

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο…

Η Γιλά Μοσάεντ είναι μεγάλη Ποιήτρια, αρχετυπική και ανθρώπινη συνάμα, όχι για αυτά που συμβολίζει (το γεφύρωμα Δύσης κι Ανατολής, ως άλλη σύγχρονη Ευρώπη), αλλά γιατί πάσχει και συμπάσχει με όλα τα νοήμονα όντα. Ασκημένη στην ενσυναίσθηση, μετατρέπει τον Πόνο σε Πόθο για τη Ζωή, για το Φως, για την Ελευθερία, την Ισότητα και τη Δικαιοσύνη (γραπτή και άγραφη, εκείνη στην οποία υπακούει η Αντιγόνη του Σοφοκλή και όλων των καθαρών ψυχών που δεν τις λέρωσε η τύρβη του βίου).

Μια μέρα θα πάρω τον γριφώδη
δρόμο και θα σε αναζητήσω

περίμενέ με λίγο ακόμη, αγαπημένη σκιά,
είμαι στον δρόμο προς εσένα
σε λίγο θα είμαι κοντά σου

Με απελευθερώνεις από τον πόνο
Παίρνεις την τριχιά από τον λαιμό μου

Μου δίνεις την ελευθερία να μην ανήκω

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα…

Η Γιλά Μοσάεντ (Jila Mossaed) γεννήθηκε στην Τεχεράνη το 1948. Έγραφε ποίηση από την παιδική της ηλικία. Στα 17 της έγραψε το πρώτο της βιβλίο. Μετά από σπουδές σε ΗΠΑ και Ιράν, εργάστηκε στηνιρανική ραδιοφωνία και τηλεόραση. Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον Χομεϊνί το 1979 έχασε τη δουλειά της και το 1986 έφυγε για τη Σουηδία. Άρχιζε να γράφει στα σουηδικά και το 1997 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο. Έγινε μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας στις 4 Οκτωβρίου 2018. Έχει γράψει δέκα ποιητικές συλλογές και δύο μυθιστορήματα στα φαρσί, οκτώ ποιητικές συλλογές και δύο θεατρικά στα σουηδικά. Έχει λάβει πολλά βραβεία στη Σουηδία και ένα στη Γαλλία.

 

Παρουσίαση Βιβλίου

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: