ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Καβάλας, ο Σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «συν Αθηνά», ο Όμιλος για τη διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας και οι Εναλλακτικές εκδόσεις
σας προσκαλούν την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 19:30
στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης (Κασσάνδρου 6, 4ος όροφος),
στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Κουγιουμτζόγλου με τίτλο:
«Ο Βυζαντινός Μέγας Αλέξανδρος»
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
- Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, Θεολόγος (Δρ) – Νομικός (ΜΑ) ΑΠΘ/ Διευθυντής 1ου Λυκείου Καβάλας
- Μιχάλης Λυχούνας, Αρχαιολόγος
- Γιώργος Καραμπελιάς, Συγγραφέας
- Και ο συγγραφέας του βιβλίου.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Θεόδωρος Σπανέλης.
Λίγα λόγια για το βιβλίο…
Ποιες είναι οι ρίζες του βυζαντινού Μεγαλέξανδρου; Πώς πέρασε η μορφή του και πώς προβλήθηκε στη βυζαντινή λογοτεχνία, ιστοριογραφία, ρητορική, επιστολογραφία, στρατηγική, τέχνη, παράδοση και θεολογία; Γιατί απεικονίστηκε να ανέρχεται ψηλά στους αιθέρες και ποια είναι τελικά η πραγματική υπόστασή του; Με την αξιοποίηση τεκμηρίων από τις γραπτές πηγές και τα αρχαιολογικά ευρήματα, στο παρόν σύγγραμμα επιχειρείται για πρώτη φορά μια συστηματική καταγραφή και αποτύπωση της συνολικής πρόσληψης του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Βυζάντιο, με μια μικρή εισαγωγική αναφορά στην κληρονομιά της αρχαιότητας. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην περιγραφή και ερμηνεία της βυζαντινής παράστασης της ανόδου του Αλέξανδρου στον ουρανό συγκριτικά και με τις αντίστοιχες παραστάσεις από την υπόλοιπη μεσαιωνική Ευρώπη.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα…
Ο Δημήτρης Κουγιουμτζόγλου γεννήθηκε το 1974 στην Καβάλα. Σπούδασε στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., με ειδίκευση σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στην αρχαιολογία και με ενεργό συμμετοχή σε ανασκαφές στη Βόρεια Ελλάδα ως ασκούμενος φοιτητής και ως συμβασιούχος αρχαιολόγος. Διορίστηκε στη μέση εκπαίδευση ως καθηγητής φιλόλογος σε λύκειο με τις εξετάσεις του Α.Σ.Ε.Π. Κατά τη διάρκεια της πενταετούς απόσπασής του στη Μόσχα δίδαξε ελληνική γλώσσα και πολιτισμό στα Πανεπιστήμια Λομονόσοφ και Διεθνών Σχέσεων, στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού και στον Ελληνικό Σύλλογο Μόσχας, δίνοντας παράλληλα σειρά ανοιχτών στο κοινό διαλέξεων για την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας με έμφαση στη Μακεδονία (ορισμένες από αυτές προσβάσιμες στη διεύθυνση: http://www.hecucenter.ru/old/gr/archeology.htm).
Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις του σε συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες αρχαιολογικού, ιστορικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα και έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες ιστορικού, αρχαιολογικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου σε πρακτικά, σε εκπαιδευτικούς ιστότοπους (www.fryktories.gr, http://sfkavala.blogspot.gr/), σε εφημερίδες και περιοδικά. Είναι διπλωματούχος ξεναγός της Σχολής Ξεναγών Θεσσαλονίκης.