Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Καβάλας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και οι εκδόσεις  Gutenberg
σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Μάιρης Μικέ με τίτλο:

«ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ όψεις του οικογενειακού πλέγματος
στο νεοελληνικό μυθιστόρημα 1922 – 1974»

την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (4ος όροφος)

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Ευριπίδης Γαραντούδης, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας,
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης,

Χάρης Μιχαλόπουλος, επίκουρος καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας,
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Μαίρη Μικέ, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, ΑΠΘ

Την εκδήλωση θα συντονίσει η φιλόλογος Βίκυ Γιαρίμπαμπα

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα…

Η Μαίρη Μικέ είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1958. Σπούδασε νεοελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Έχει εκδώσει τα βιβλία «Λογοτεχνικά πρόσωπα της Καβάλας», εκδ. Εντευκτηρίου, Θεσσαλονίκη 1990· «Η Βάρδια του Νίκου Καββαδία.
Εικονογραφήσεις και μεταμορφώσεις», Άγρα, Αθήνα 1994· «Μέλπω Αξιώτη. Κριτικές περιπλανήσεις», Κέδρος, Αθήνα 1996· «Μέλπω Αξιώτη, Ποιήματα» (φιλολ. επιμ.), Κέδρος, Αθήνα 2001· «Μεταμφιέσεις στη νεοελληνική πεζογραφία (19ος-20ός αιώνας)», Κέδρος, Αθήνα 2001 κ.ά. Μελέτες, άρθρα και δοκίμια της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων.

 

 

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο…

Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να μελετήσει τρόπους με τους οποίους αναπαρίσταται σε νεοελληνικά μυθιστορήματα των χρόνων 1922-1974 μια διπλή δοκιμασία ανάμεσα στα μέλη ενός οικογενειακού πλέγματος: τόσο μια ενδογενή κι εσωτερική που μπορεί να προέρχεται από τους κόλπους της οικογένειας όσο, και πρωτίστως, μια εξωγενή δοκιμασία που ξεφεύγει από την επικράτεια του οίκου, αντιμετωπίζει γεγονότα κατά το μάλλον ή ήττον καθοριστικά που υπερβαίνουν τα όρια του ατομικού και του οικογενειακού βιώματος και ως προς τις αιτίες και ως προς τις επιπτώσεις τους.

Μερικά ερωτήματα που αντιμετωπίζονται είναι: Πώς οργανώνονται οι τρόποι της οικογενειακής εξουσίας και πώς προβάλλονται οι έννοιες των απογόνων, της κληρονομικής μεταβίβασης και της διαδοχής; Πώς το καθένα από τα επιλεγμένα κείμενα καταστρώνει και προβάλλει οικογενειακές δομές σε συνδυασμό με κοινωνικές, ταξικές, ιστορικές, πολιτικές συνθήκες και πώς οι συγγραφείς αντιλαμβάνονται την επικοινωνία ανάμεσα στις ιδιωτικές ζώνες της οικογενειακής εστίας και τη δημόσια σφαίρα;

Η εργασία παρακολουθώντας στο πεδίο της αφηγηματικής αναπαράστασης αισθητικούς και ιδεολογικούς μετασχηματισμούς δοκιμάζει απαντήσεις και αναδεικνύει τομές ειδικά ανάμεσα στα μεσοπολεμικά και τα μεταπολεμικά χρόνια.

 

Η Μαίρη Μικέ στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.