Η Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Καπετανίδη, με τίτλο:

«Η Δύση του Ποντιακού Ελληνισμού από την πένα του Νίκου Καπετανίδη»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 17 Μαΐου 2023 και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Κασσάνδρου 6, 4ος όροφος).

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Χρύσα Μαυρίδου, εκπαιδευτικός, MSc Στελεχών Εκπαίδευσης στις Επιστήμες της Αγωγής.
  • Κώστας Καπετανίδης, συγγραφέας, απόγονος του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη.

Αποσπάσματα θα αναγνώσουν οι:

  • Μαρία Δεληκωνσταντίνου, Σκηνοθέτης και ηθοποιός.
  • Χαράλαμπος Ηλιάδης, Εκπρόσωπος Προσκόπων Καβάλας.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Χορωδία  της Λέσχης Ποντίων Ν. Καβάλας.

Θα συντονίσει ο Γιώργος Γεωργιάδης, Δημοσιογράφος της ΕΡΤ 3 και Πρόεδρος του Σωματείου Δράσης Νίκος Καπετανίδης.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο…

Το παρόν βιβλίο αποτελεί συνέχεια του πρώτου μου βιβλίου «Νίκος Καπετανίδης, ο ηρωικός δημοσιογράφος του Πόντου» (εκδόσεις Ινφογνώμων, 2018).
Το πρώτο βιβλίο αποτελούσε μια ιστορική βιογραφία της ζωής του Νίκου Καπετανίδη, με αναφορές στα σημαντικότερα άρθρα του στην εφημερίδα του.
Το δεύτερο βιβλίο αποτελεί την προσπάθειά μου να παρουσιάσω στον αναγνώστη, τη πολυδιάστατη προσωπικότητα και τις εθνικές, πολιτικές και κοινωνικές ιδέες του σπουδαίου αυτού άνδρα (ένας από τους σπουδαιότερους πολιτικούς και παιδαγωγούς του Πόντου, σύμφωνα με τον καθηγητή Κώστα Φωτιάδη).

Ο Νίκος Καπετανίδης είχε ριζοσπαστικά προοδευτικές απόψεις στα εθνικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά ζητήματα της εποχής του και πρόλαβε, στα λίγα χρόνια της ζωής του, να βάλει τη σφραγίδα του στην ιστορία του Ελληνισμού του Πόντου.
Σίγουρα, μαζί με τον Μητροπολίτη Χρύσανθο και τον βουλευτή Ματθαίο Κωφίδη, αποτελέσαν την ηγετική πολιτική ομάδα που προσπάθησε την περίοδο εκείνη να αλλάξει την τύχη του Ποντιακού λαού, δυστυχώς, χωρίς επιτυχία. Μας άφησε όμως το αρχείο της εφημερίδας του «ΕΠΟΧΗ», στην οποία καταγράφονται ολοζώντανα τα σημαντικότερα γεγονότα των ετών 1918-1921 και το μεγαλείο του πολιτισμού, που είχαν αναπτύξει οι προγονοί μας στα παράλια του Εύξεινου Πόντου την εποχή εκείνη. (Κώστας Νικ. Καπετανίδης, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

 

Παρουσίαση Βιβλίου

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: