Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Σουηδικό Σπίτι Καβάλας και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Καβάλας
 σας προσκαλούν
στην παρουσίαση των βιβλίων:

  • «Με λένε Εύα» της Δέσποινας Καϊτατζή – Χουλιούμη
  • Ανθολογία ποιημάτων της Κάριν Μπόγιε «Στον πυθμένα των πραγμάτων». Ανθολόγηση και μετάφραση Δέσποινα Καϊτατζή – Χουλιούμη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Μαΐου και ώρα 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

 

Για τα βιβλία θα μιλήσουν:

  • Γιάννης Στούπας, φιλόλογος, ποιητής
    & πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Καβάλας
  • Ελένη Ιωαννίδου, φιλόλογος
  • Elisabeth Gullberg, επιμελήτρια του Σουηδικού Σπιτιού Καβάλας
  • Δέσποινα Καϊτατζή – Χουλιούμη, ποιήτρια και μεταφράστρια.

Ποιήματα θα αναγνώσει η φιλόλογος

Κατερίνα Ηλιάδου.

 

 

Η Κάριν Μπόγιε γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου του 1900 στο Γετεμπόργι και πέθανε μετά από αυτοχειρία στο Αλιγκσός στις 24 Απριλίου του 1941, τη νύχτα που ο χιτλερικός στρατός περνούσε τις Θερμοπύλες οδεύοντας να καταπατήσει την Αθήνα. Σπουδαία ποιήτρια, πεζογράφος και μεταφράστρια. Σήμερα κατατάσσεται στους κλασικούς της Σουηδικής ποίησης. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Ουψάλα και εργάστηκε ως εκπαιδευτικός. Πνεύμα ανατρεπτικό και ελεύθερο τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό της βίο, ήταν συντάκτρια της αριστερής εφημερίδας Κλαρτέ. Χώρισε από τον σύζυγό της Λιφ Μπιόργκ και συζούσε με την Εβραιο-Γερμανίδα φίλη της Μάργκοτ Χανέλ, μια εποχή που η ομοφυλοφιλία στη Σουηδία ήταν παράνομη. Ήταν μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Σπέκτρουμ. Στο σημαντικό δοκίμιό της, «Η γλώσσα πέρα από τη λογική» διατυπώνει μια ποιητική της νέας εποχής, βασισμένη στην ψυχανάλυση και τη θεώρηση της γλώσσας ως άρρηκτα συνδεδεμένης με το ασυνείδητο και το χθόνιο. (Svedjedal 2011). Tα έργα της έχουν επανειλημμένα μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Πρόκειται για ενορατική και διορατική  ποίηση όπου το ποιητικό υποκείμενο υπό το πρίσμα ψυχαναλυτικών θεωρήσεων και πνευματιστικών αποχρώσεων καταβυθίζεται στα άδυτα του ψυχισμού απ’ όπου συλλέγει και μας χαρίζει μαργαριτάρια. Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές: «Σύννεφα» (1922), «Κρυμμένη Χώρα» (1924), «Οι εστίες» (1927), «Για χάρη του δέντρου» (1935), από την οποία και τα πέντε ποιήματα που εμπεριέχονται στο βιβλίο. «Τα εφτά θανάσιμα αμαρτήματα» (μεταθανάτια έκδοση 1941). Επίσης εξέδωσε τα πεζά: «Αστάρτη» (1931), «Η ικανότητα ξυπνάει» (1933), «Κρίση» (1934), «Συμφωνίες» (1934), «Πολύ λίγο» (1936), «Καλλάκια» και «Εκτός λειτουργίας» (1940).

 

 

 

Η Δέσποινα Καϊτατζή – Χουλιούμη γεννήθηκε και ζει στις Σέρρες. Είναι Κλινική Ψυχολόγος (Msc), μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και μεταφράστρια. Εργάστηκε ως ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια σε δημόσιες μονάδες Εκπαίδευσης, Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας στη Σουηδία και στην Ελλάδα. Διετέλεσε Προϊσταμένη του ΚΕΔΔΥ Σερρών, δίδαξε ως Λέκτορας επί συμβάσει στο ΤΕΦΑ Σερρών του ΑΠΘ και συντόνισε ομάδες Εκπαίδευ­σης Εκπαιδευτών Ενηλίκων και Συμβουλευτικής γονέων. Έχει εκδώσει πέντε ποιητι­κές συλλογές και μια συλλογή διηγημάτων, ενώ έχει ανθολογήσει και μεταφράσει τρία βιβλία σουηδικής ποίη­σης. Συμμετέχει σε συλλογικές εκδόσεις και ανθολογίες. Ποιήματα και διηγήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, σουηδικά, γερμανικά, ιταλικά και βουλγαρικά.

 

 

 

 

 

«Παρουσίαση βιβλίων»

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: